Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Трифонов, ВиК "Йовковци":

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Снимка: Маринела Друмева

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов.

Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна Студена, Козловец и Морава те отново блокираха главния път Плевен - Русе за половин час.

Протестиращите настояват за трайно решение. Те са обявили втора за деня блокада, която ще продължи до 11.30.

Дебитите на местните водоизточници са спаднали, някои от тях са пресъхнали. Почистват се дренажи и шахти, но ефектът е минимален, заяви пред бедстващите хора в Хаджидимитрово, където вода се подава през ден, заместник-управителят на ВиК "Йовковци" Росен Трифонов. 

Краткосрочното решение е едно.

 "Режим на водоподаване, няма друга алтернатива", каза той.

 Това не е решение, коментира Маринела Друмева от инициативния протестен комитет на Хаджидимитрово:

 "И на 48 часа режим да ни обърнат вода пак няма да има по високите места, докато ВиК не си свърши работата. Трябва да се изчистят шахтите, трябва да се изчистят каптажите. Тогава може да има и повече вода да влезе в селото", посочи тя.

 Работи се по довършване на довеждащи водопроводи, но и това не помага.

 "Основното е подмяна на мрежата, но където има силно ограничение на дебитите, ние сме безсилни", поясни инж. Трифонов от ВиК и подчерта, че дългосрочното и трайно решение е само едно.

 "Язовир „Александър Стамболийски“ да се направи питеен. Тогава ще се решат проблемите и на община Павликени, и на община Сухиндол, и на община Свищов", каза той.

 Язовирът е далече, Дунавът е по-близо, опонират протестиращите.

 "Докато се чакат тези проекти, парите пак ще бъдат откраднати и за нас пак няма да има вода. Дунав е до нас, трасето е късо", коментира Маринела Друмева.

 Протестите на бедстващите, заради безводието свищовски села, продължават безсрочно с пътни блокади всяка събота и неделя.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна