Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредното заседание на съда в Плевен заради избора на Общински съвет

Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

В Административния съд в Плевен за днес е насрочено поредното заседание за избора на Общински съвет.

След пълното преброяване на бюлетините, съдия Даниела Дилова сезира Районната прокуратура заради липсващи действителни бюлетини в една от секциите.

Вещите лица установиха липсата на 180 действителни бюлетини от чувала с изборните книжа на секционна избирателна комисия (СИК) №93 в Средно училище "Иван Вазов". На това заседание през юли председателят на административния съд и съдия по делото Даниела Дилова обяви, че сезира районна прокуратура. 

Разпоредена беше и допълнителна техническа експертиза от вещо лице, което да прослуша и прегледа видеозаписа от нощта на изборите, когато се преброяват бюлетините в тази секция, както и за секция 33, където са установени разлики между отчетените недействителни гласове за няколко кандидата. 

Казусът около избора на Общинския съвет в Плевен възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение на Общинската избирателна комисия в Плевен от 30 октомври 2023 г. С него са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна