Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН обяви глобален зов за помощ заради увеличаващото се морско равнище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха на тихоокеанските острови в Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата. "Катастрофа от световен мащаб излага на опасност този рай в Тихия океан", посочи Гутериш.
   
Островите в региона произвеждат едва 0,2 процента от глобалните емисии с парникови газове, но се намират в тропически коридор, които е все по-застрашен от увеличаващото се морско равнище. Според нов доклад на Световната метеорологична организация има увеличение с 15 сантиметра в някои части на Тихия океан през последните 30 години.


Повишаващото се ниво на океана поглъща територия от островите, на които мнозинството от населението живее в радиус от до 5 километра от брега. То също така замърсява останалите водни ресурси. От друга страна, затоплянето на водата в океана води до по-интезивни природни бедствия, а окисляването ѝ бавно убива кораловите рифове, които поддържат ключови морски хранителните системи, обобщава Франс прес.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна