Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейк Съливън на тридневно посещение в Китай

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джейк Съливън, съветникът по национална сигурност на президента на Съединените щати Джо Байдън, започва тридневно посещение в Китай. Той ще се срещне с китайския министър на външните работи Ван И. Двамата ще обсъдят няколко важни теми, включително войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, напрежението в Южнокитайско море и въпросът за Тайван. В дневния ред вероятно ще бъдат разгледани и наказателните мита, засягащи търговията между двете държави.

Часове преди да започне посещението на Съливан в Пекин, Китай обвини Съединените щати в продължаващи репресии, предаде ДПА. Китайското министерство на външните работи съобщи също, че посещението на Съливан е "важна стъпка“ за напредъка на споразуменията, постигнати между Байдън и Си.

През ноември месец миналата година американският президент Джо Байдън разговаря с китайския президент Си Цзинпин в Сан Франциско.Тогата те се съгласиха да възстановят горещата линия между военните и да работят за ограничаване на производството на фентанил.

Съливан е първият съветник по националната сигурност на САЩ, който посещава Китай от осем години насам. През последните месеци Ван и Съливан вече се срещнаха във Виена, Малта и Банкок.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна