Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушна линейка транспортира жена с мозъчен инсулт от Благоевград до столицата

Снимка: МЗ/БГНЕС

50- годишна жена с тежък мозъчен инсулт беше транспортирана с въздушна линейка от Благоевград към столичната болница  "Света Ана“. Помощта беше поискана от областната болница. 

Жената е била приета тази сутрин в МБАЛ-Благоевград в тежко състояние и веднага е приведена в реанимация, каза завеждащият отделението доктор Росен Стойчев:

"Касае се за жена на 50 години с мозъчен кръвоизлив, обхванал и двете хемисфери".

Екипът от лекари е преценил, че 50-годишната жена трябва да бъде транспортирана спешно към столицата. Осъществен е контакт с болница "Света Анна", като е поискана помощ от координационния център за осигуряване на въздушна линейка.

"Потърсихме помощ по въздуха с цел по-бързо и по-гладко транспортиране до София, където очакваха екип от неврохирурзи в Окръжна болница. Системата сработи перфектно. В рамките на около един час от обаждането беше организирано всичко и хеликоптер пристигна".

Въздушната линейка е кацнала на стадион "Христо Ботев" в Благоевград, като другата възможност е била хеликоптерната площадка до новия тунел "Железница", която обаче е на няколко километра, уточни доктор Стойчев.

"В крайна сметка от Реанимация до стадиона са не повече от 800 метра. Другият вариант, когато говорих с координационния център, беше площадката при Железница".

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна