Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 жертви след руско нападение с ракети и дронове срещу Лвов

Снимка: БТА

Три деца са сред седемте жертви на нов масиран руски обстрел по украински град - този път срещу западния Лвов.

Нападението малко преди 7 часа тази сутрин срещу Лвов е поредното подобно през последните 10 дни. Сред поразените десетки сгради в западния град, който е далеч от фронтовите линии, са жилища, училище и домове, съобщи кметът му.

Сред убитите има бебе, две момичета на 9 и 14 години и жена, работеща като акушерка. След нова нощ на руски нападения, експлозии са чути в столицата Киев, а хотел в центъра на Кривой рог е бил поразен, като там няма загинали.

Руските атаки през последните дни се отличават с голям брой жертви и удари по граждански обекти. Вчера при атака срещу военно училище в Полтава загинаха 50 души, а в петък и неделя бяха поразени жилищен блок, спортна зала и търговски център в Харков.

С оглед и на скорошните атаки, Украйна не спира да настоява западните донори на военна помощ да й позволят с нея да се нанасят удари дълбоко на руска територия. Такава възможност е една от причините за промяна в ядрената доктрина на Москва, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В Русия част от елита настоява за промяна в стратегическия документ, която да улесни използването на атомни бомби. 

Човекът, който в рамките на войната ръководеше украинската дипломация, подаде оставка. Дмитро Кулеба е депозирал искането си в парламента, съобщи неговият председател Руслан Стефанчук. Това се случва ден след като други петима министри освободиха постовете си. Вчера президентът Володимир Зеленски обяви, че промените в правителството имат за цел Украйна да постигне нужните резултати през тази есен, която ще е -цитирам "извънредно важна" за страната.

В Украйна е директорът на Международната агенция за ядрена енергия Рафаел Гроси заради риска от инциденти в украинските АЕЦ-и. Гроси обеща на президента Володимир Зеленски помощ от страна на агенцията при въвеждане в експлоатация на реакторите от АЕЦ Белене, за които Киев преговаря с България.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени