Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европроект за 2,5 млн. евро съживява селските райони в Средиземноморието

Снимка: pixabay

Европейски проект за близо два и половина милиона евро ще предложи иновативни решения за съживяване и устойчивост на селските райони. Планът за действие по него ще бъде обсъден на първата консултативна среща, която ще се проведе днес в кипърския град Ларнака.

Основната цел на новия проект, одобрен по програмата Interreg Euro-Med, е да разработи иновативни бизнес модели и технологични решения, чрез които да се укрепи икономическата жизнеспособност на селските райони в Средиземноморието, да се насърчи растежът в тях и да се повиши конкурентоспособността им. Това обявиха от регионалната Агенция за развитие на област Ларнака, която е водещ и координиращ партньор по проекта.

Изпълнението му е насочено към решаване на редица проблеми, пред които са изправени тези региони. Сред тях са ниска икономическа активност, недостиг на работни места, липса на цифрови умения, трудности при поддържането на културно и екологично наследство.

В реализацията на проекта участват 7 държави - Кипър, Италия, Гърция, Испания, Словения, Хърватия и Северна Македония, като пилотното му приложение ще е в четири от тях.

Консултативната група от страните-участнички, която се събира днес, включва предприемачи в областта на селското стопанство, представители на културата, туризма, образованието и други сфери.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна