Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложена е срещата между Киър Стармър и Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакваната среща на британския премиер Киър Стармър с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложена, съобщи "Гардиън". Изданието посочи, че причината е предпазливоста на британското правителство за възстановяването на програми като младежката мобилност и схемите за университетски обмен "Еразъм".

Очакваше се премиерът да се срещне с Урсула фон дер Лайен през първата или втората седмица на септември, но източници казаха, че срещата може да не се състои по-рано от края на октомври. 

Дипломати от ЕС заявиха, че в някои кръгове има "притеснения", че правителството на Обединеното кралство не е било по-положително към схемите за свободно движение на младежи и студенти, като коментираха, че проявяването на предпазливост към такива по-маловажни въпроси поставя под въпрос надеждите за по-широко пренастройване на отношенията на Обединеното кралство с ЕС. 

Киър Стармър

"Гардиън" цитира източници от Брюксел, които се чудят дали Стармър действа по този начин, поради прекомерна предпазливост, опасявайки се, че противниците на Брекзит ще го обвинят, че се опитва да отмени Брекзит, ако се съгласи бързо да възстанови програмите. 

Други казаха, че ЕС "чертае свои червени линии", като информира репортерите, че сделка за облекчаване на пътуванията за музиканти и артисти е малко вероятна. 

Личната среща на Стармър с фон дер Лайен първоначално беше планирана за 25 юли, но натоварения график и от двете страни доведе до промяна и планиране за края на август или началото на септември. Сериозна работа по рестартиране на отношенията с ЕС обаче сега не се очава да стартира по-рано от пролетта, като надеждите са в началото на следващата годината да се проведе среща на върха между ЕС и Обединеното кралство, за да бъде ускорен процесът.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна