Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС остави без разглеждане жалбите на ДПС-Пеевски

Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на решението на ЦИК.

В мотивите  се отбелязва, че съгласно представеното удостоверение от Софийски градски съд от 27.08.2024 г. председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията, имат равни права и изпълняват правомощията си "заедно и поотделно". Това обаче, че по двата казуса, с които е сезиран съдът, двамата извършват противоположни процесуални действия  - оспорване на решението на ЦИК, отказ от оспорване, оттегляне на отказа, оттегляне на оттеглянето на отказа, прави невъзможно да бъде установена действителната воля на правния субект, страна в производството и препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това, пише в решението.

"С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии. Това обаче е в пълно противоречие с принципа на политическия плурализъм, установен в Конституцията и представлява недопустима намеса в дейността на партиите, имаща за цел да съдейства за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите, както и с принципа на безпристрастност на съда. В производството по регистрация за участие в изборите, респективно заличаване на регистрацията съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които както вече се изтъкна, разполагат с еднакви и равни права" заключават върховните магистрати. 

Определението за прекратяване на съдебното производство е окончателно.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна