Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО можеше да направи повече, за да се предотврати войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна, за да се опита тя да предотврати нахлуването на Русия през 2022 г., каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за седмичното издание на Франкфуртер алгемайне цайтунг. 

Генералният секретар на НАТО заяви, че "сега предоставяме военно оборудване за война - а тогава можехме да осигурим военно оборудване, за да предотвратим войната". 

Йенс Столтенберг посочи нежеланието на Северноатлантическия пакт да предостави оръжията, които Киев поиска преди пълномащабното нахлуване на Русия, поради опасения, че напрежението с Русия ще ескалира. 

След началото на войната Киев, който не е член на НАТО, започна да получава оръжейни системи от своите съюзници след първоначалното колебание. В интервюто Столтенберг казва още, че край на войната в Украйна ще бъде постигнат само на масата за преговори. 

"За да се сложи край на тази война, ще трябва отново да има диалог с Русия на определен етап. Но той трябва да се основава на украинската сила", заяви той. 

Йенс Столтенберг ще се оттегли през октомври от поста си в НАТО, който заема от 2014 г. Бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте беше обявен през юни за следващия шеф на организацията.

Столтенберг отказа да потвърди дали след напускането на НАТО ще поеме поста председател на Мюнхенската конференция по сигурността от германския дипломат Кристоф Хойсген. Той заяви пред изданието, че има "много възможности" и ще живее в Осло.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна