Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Европейската седмица на мобилността

Снимка: mobilityweek.eu

От 16 до 22 септември се провежда традиционната за септември Европейска седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната.

Темата на кампанията през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието й е, че споделеното обществено пространство носи много ползи – място, в което хората, транспортните средства и дейностите имат свое собствено пространство, дава повече социална справедливост, по-голяма пътна безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот.

Кулминацията на инициативите е популярният Ден без автомобили – 22 септември. Кампанията на ЕК тази година ни приканва да решим заедно как да споделяме общественото пространство и да се уверим, че всеки може да се движи безопасно и удобно в приятна среда, особено пешеходците и велосипедистите.

От Центъра за градска мобилност канят граждани и ученици между 11 и 14 часа на „Витошка“ и „Неофит Рилски“, където ще се издават безплатни карти за деца до 14 години на място. Феновете на градския транспорт ще могат да видят и умалени модели на трамваи, тролейбуси и автобуси.

През седмицата ще се проведат разнообразни събития, посветени на мобилността - Трамвай на приказките, организирани пешеходни обиколки, лятно кино, детска пътуваща изложба, изложба на ретро автобуси, парти трамвай, а на 22 септември ще бъде кулминацията, когато заедно ще отбележим Европейския ден без автомобили. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна