Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, по повод законовите промени, въвеждащи забрана за  пропаганда в училищата на нетрадиционна сексуална ориентация, които бяха инициирани  от партия "Възраждане".

В писмото се посочва, че тези законови изменения заплашват демокрацията, свободата на словото и човешките права.

Георги Еленков, програмен директор на Национална мрежа за децата коментира пред БНР:

"Никога за 18 години история на Национална мрежа за децата никой не ни е сигнализирал, че в българска класна стая или другаде пред деца се пропагандира смяна на пола или нещо подобно, за което се говори в тези законопроекти. Подобен проблем обективно няма. Матрицата е следната - създавате, фабрикувате един проблем, подклаждате паника, страх, разделение, антидемократични и антиевропейски настроения и накрая "загребвате с черпака и обирате политическия каймака"".

Отвореното писмо  алармира партиите в ЕС и за внесения за обсъждане от Възраждане т.нар. Закон за "чуждестранните агенти".

Списъкът с имената на организациите, подписали писмото, е видим само за адресатите на писмото, защото конкретни организации и лидерите им са подложени на натиск, преследване и пропаганда от страна на крайно десни политически партии и привържениците им, уточняват от Националната мрежа за децата.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна