Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отказа да разгледа жалбата срещу регистрацията за вота на "Движение за права и свободи - Ново начало"

Снимка: БТА

Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на фракцията около Ахмед Доган срещу решението на ЦИК, с което за участие във вота на 27 октомври беше регистрирана коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало".
Според магистратите, макар и подадена в законовия срок, жалбата е недопустима.  Какви са мотивите на съда:

Атакуваната регистрация става факт в изпълнение на решение на друг състав на Върховия административен съд, с което беше отменен първоначалният отказ на ЦИК да допусне коалицията около Пеевски за участие в изборите. Такъв отказ получи и коалицията около Доган - "Демокрация, права и  свободи - ДПС",  но той  мина през съдебно потвърждение.

Според магистратите жалбата е недопустима, защото иска отмяната на положителен акт, а това е недопустимо по закон и според константната съдебна практика.

Освен това въпросът за регистрацията на коалцията около Пеевски е въпрос между нея и ЦИК и не засяга коалицията около Доган. 

На това основание делото е прекратено. А то е поредното, в което ВАС постановява отрицателен акт по жалби на фракцията около почетния председател на ДПС.

Вчера Върховният административен съд остави без разглеждане други две жалби на ДПС с председател Джевдет Чакъров.
Така  - четири дни преди крайния срок, до който  партии и коалиции  могат да подават заявления в ЦИК за заличаване на регистрация или промени в състава и наименованието на регистрирана партия или коалиция, фракцията около почетния председател губи съдебната битка за марката "ДПС".

Към този момент представители на ДПС - Доган ще могат да се явят на предсрочния вот като кандидати от Алианса за права и свободи, регистриран от лидера на партия "Български земеделски съюз" Румен Йончев.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени