Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Село Мурсалево
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май.

При водохващане "Робовица" беше изграден временен байпас за около 70 000 лева, които още не са изплатени на фирмата-изпълнител по Фонда за бедствия и аварии, каза областният управител Александър Пандурски.

Проектът за ремонт на водохващането е възложен на благоевградска фирма, процедурите са в ход. Засега обаче не е ясно какво ще е финансирането и как ще бъде осигурено. Трябва ремонтът вече да е започнал, каза кметът на Мурсалево Юри Ковачев:

"Нищо не са направили - един бараж и един байпас. Трябваше да ремонтират, нищо не са направили. Има вероятност сега, есента, от много валежи да се откъсне баражът от дъски и да останем зимата без вода, ако не работят. Те не работят в момента и дали ще го направят до ноември месец, защото започнат ли валежите, отнасят всичко и отива половината и оставаме без вода. Доколкото знам, не се пипа абсолютно нищо в момента, тъй като нямат пари".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени