Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия.

Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално посещение в Кипър днес, съобщиха от финансовото министерство.

Със 108 млн. евро ще бъдат финансирани редица проекти на Кипърския технологичен университет /ТЕПАК/ в град Лимасол. Това предвижда споразумението, което ще бъде сключено между Република Кипър и Европейската инвестиционна банка.
Заемът е предназначен за строителство на студентски общежития с 500 легла, модернизиране на академичната и изследователската база, инсталиране на фотоволтаичен парк, проекти за цифровизация.

Страни по второто споразумение в размер на 17 млн. евро са Община Пафос и банката. Средствата по него са за изграждането на студентски жилища с 200 легла и спортни съоръжения на същия университет в кампуса му в град Пафос.
Модернизирането на Кипърския технологичен университет с европейско финансиране е част от политиката на правителството за засилени инвестиции във висшето образование за повишаване на неговото качество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна