Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" потвърди, че лидерът ѝ Хасан Насрала е бил убит, обеща да продължи борбата с Израел

Хасан Насрала
Снимка: АП/БТА

Лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при израелски удари. Това потвърди групировката, подкрепяна от Иран, няколко часа след съобщението на израелската армия. Президентът на Иран Масуд Пезешкиан заяви, че САЩ "не могат да отрекат съучастието" си в убийството на Насрала, а вицепрезидентът на Иран, че това ще доведе до "унищожението" на Израел.

Снощи Израел нанесе масирани въздушни удари в южните предградия на ливанската столица Бейрут, като за своя цел определи щабквартирата на "Хизбула". Израелската армия оповести, че Насрала е бил "елиминиран" при тези удари. 

Началникът на генералния щаб на израелските сили за отбрана ген. Херци Халеви заяви:

"Не сме изчерпали инструментариума си. Трябва да сме много ясни: имаме още много средства, които можем да използваме оттук нататък. Посланието е просто: който и да заплаши гражданите на държавата Израел - ще знаем как да го ударим, на север, на юг, дори и на по-далечни места."

Говорител на силите за отбрана на Израел заяви още, че "повечето" от висшите лидери на "Хизбула" са били убити при нанесените удари в Ливан през последните дни. Ударите по южните предградия на Байрут 

Няколко часа по-късно "Хизбула" потвърди убийството на своя лидер. В изявление се казва, че борбата срещу Израел ще продължи "в подкрепа на Газа и Палестина и в защита на Ливан и неговия непримирим и достоен за уважение народ". Все още не е ясно кой ще заеме поста на Насрала.

"Борбата срещу Израел ще продължи в подкрепа на Газа и Палестина, в защита на Ливан и неговия непримирим и достоен за уважение народ", се казва още в краткото съобщение на групировката. След като беше обявена смъртта на Насрала телевизията на "Хизбула" започна излъчването на стихове от Корана. От "Хамас" заявиха, че убийството на Насрала само ще засили съпротивата. 

Иран, Ирак, палестинската групировка "Хамас" и Русия осъдиха убийството на Насрала. 

Върховният лидер на Иран Али Хаменей призова мюсюлманите "да подкрепят ливанците и гордата "Хизбула" с каквито средства могат и да им помогнат в борбата със злия режим на Израел". А в публикация в Екс говорител на външното министерство на Иран написа, че пътят на Насрала ще бъде продължен въпреки убийството му, като посочи като "свещена цел" - "освобождаването на Ал Кудс", което е арабското наименование на Йерусалим. 

Премиерът на Ирак, където беше обявен тридневен траур, заяви, че Израел е преминал "всички червени линии". От "Хамас" излязоха с позиция, че убийството на Насрала само ще засили съпротивата до победа и прекратяване на окупацията. 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече политическо убийството на лидера на "Хизбула":

"Голяма тревога предизвикват станалите едва ли не нормална практика методи на политическите убийства, както отново стана вчера в Бейрут", посочи Лавров в реч пред Общото събрание на ООН. По думите му сигурността може да бъде или равна и неделима за всички, или няма да съществува за никого. 

По-рано от руското министерство на външните работи осъдиха убийството на Насрала, като заявиха, че то ще доведе до драматични последици за Ливан и целия Близък изток.

Президентът на Палестина Махмуд Абас е изказал съболезнования към Ливан и "Хизбула" след убийството на лидера на шиитската групировка Хасан Насрала. 

Американският президент Джо Байдън заяви, че смъртта на Насрала е справедливост за многобройните му жертви, сред които хиляди американци, израелци и ливански цивилни граждани. Байдън допълни, че САЩ напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу "Хизбула", "Хамас", хутите и всички други терористични групи, подкрепяни от Иран. Байдън е наредил да бъде засилена още повече отбранителната позиция на американската армия в региона на Близкия изток, за да се намали рискът от по-широка регионална война. Според американския президент целта на САЩ е да деескалират продължаващите конфликти в Ивицата Газа и Ливан с дипломатически средства.

Израелските сили очакват "Хизбула" да отмъсти за смъртта на лидера си и са в режим на готовност. Като основна заплаха се определя масивният оръжеен арсенал на групировката, който е останал незасегнат в по-голямата си част, въпреки израелските удари тази седмица. Военните на Израел мобилизират допълнителни резервисти и активират три батальона. По-рано тази седмица две допълнителни бригади бяха изпратени в Северен Израел. 

Борбата с "Хизбула" ще продължи, заявиха израелските военни. Като основна заплаха се определя масивният оръжеен арсенал на групировката, който е останал незасегнат в по-голямата си част, въпреки израелските удари тази седмица. Военните на Израел мобилизират допълнителни резервисти и активират три батальона. По-рано тази седмица две допълнителни бригади бяха изпратени в Северен Израел. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че е издадено нареждане да не се събират на едно място повече от 1000 души в централната част на Израел, включително Тел Авив.

Официалната цел на израелските удари по цели на "Хизбула" в Ливан е връщането на около 60 000 израелци, които бяха евакуирани от домовете си, намиращи се близо до ливанската граница, преди близо почти година. 

ЕС препоръча на авиокомпаниите да избягват ливанското и израелското въздушно пространство следващия месец. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна