Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на поредицата.

"Седемте хълма е една от емблемите на Пловдив. Това е знаково понятие, което се свързва с града още от античността", обяснява Вартоломеев. "За нас седмият хълм символизира паметта за историята на този град и неговия духовен живот. Именно тази духовност и културна история направиха Пловдив столица на културата не само в България, но и в Европа и в света."

Той подчертава важността на историческото наследство за творците, като казва: "Градове с толкова богата история като Пловдив са благодатни за всякакъв вид изкуство. Литературата, свързана с живота на нашите предци, е една неизчерпаема тема."

Вартоломеев разказва как през годините са издали над 30 заглавия, посветени на Пловдив, но те са разпръснати във времето и лесно забравяни. Именно това го е подтикнало да създаде библиотеката "Седемте хълма", която той вижда като "знакова библиотека", чиято цел е да нареди историческия пъзел на града.

"Докато четях тези 10-12 книги, всяка от тях обхваща различни периоди – някои започват от 1850-а, други се фокусират върху Първата световна война, а трети покриват по-късни събития. Постепенно усещах как историческият пъзел на живота на нашите предци започва да се подрежда", споделя Вартоломеев. Той подчертава и емоционалното въздействие на литературните хроники, които не само обогатяват познанията, но и въздействат на чувствата на читателите.

Вартоломеев изразява надежда, че поредицата ще осветли историческите моменти и за хората, живеещи в Пловдив днес: "Надявам се тази поредица да осветлява историческия пъзел на различните поколения в града."

В интервюто той споменава също как в началото на 90-те години на ХХ век е имало възможност да преместят издателството в София, но са избрали да останат в Пловдив: "Бях обхванат от големи колебания тогава. Но осъзнах, че нашето място е тук, в Пловдив. Това е град с традиции, университетски град с огромен капацитет от преводачи, редактори и оформители, които можем да използваме."

"Закърмен съм с издателската идея", добавя той, припомняйки времето си като редактор в държавното издателство "Христо Г. Данов". Първата книга в поредицата е романизираната биография на Христо Г. Данов, написана от Димитър Мантов, озаглавена "Родолюбецът".

С тези думи Вартоломеев подчертава значението на литературната памет и културното наследство на Пловдив, което библиотеката "Седемте хълма" се стреми да запази и предаде на бъдещите поколения.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна