Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Снимка: Европейска комисия – България

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври.

За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура" разговаряме с куратора Мария Боянова.

Боянова изтъква, че екипът на музея е преминал през специално обучение, за да може да посрещне посетителите на изложбата и да ги преведе през нейните тематични и исторически лабиринти.

Fake (f)or Real е наднационална експозиция, която съдържа примери от цяла Европа. Важно е зрителят да съумее да вникне в детайлите и да се запознае фактологично с представената информация. По думите на Боянова изложбата задава деликатни въпроси и напипва болни места, а някои от инсталациите и разказите предизвикват сериозни емоционални реакции и дискусии. Всичко е представено по начин, по който зрителите да не се чувстват притиснати да формират определено мнение, подчертава Боянова.

Кураторът уточнява структурата на изложбата, която се състои от шест глави, проследяващи историята на фалшификациите с примери от Античността, Средновековието, Просвещението, века на национализма (XIX в.), Втората световна война и ерата на постистините – времето, в което живеем.

Боянова запознава слушателите с някои от любопитните примери, показани в изложбата. Джордж Псалманазар е английски мореплавател от XVIII, който издава книга за о. Формоза (днешен Тайван), в която твърди, че е първият формозец, дошъл в Европа, за да представи своята култура. Псалманазар измисля невероятни истории за бита и вярванията на формозците и книгата му се превръща в сензация, като в преведена на френски, немски и нидерландски. Чак посмъртно Псалманазар публикува мемоари, в които си признава за своето "срамно шарлатанство", разказва Боянова.

Друг акцент в изложбата е белгийската треска по НЛО в периода 1979 година до 1990 година, която стартира след снимка на триъгълно светещо тяло в небето. Следва поредица от подобни "свидетелства". Години по-късно става ясно, че първата снимка е фалшификат.  

Епохата на постистината е представена чрез интерактивни инсталации, които разкриват как работи алгоритъмът в социалните мрежи и доколко сме податливи на фалшиви новини в забързаното си ежедневие.

Боянова изразява надежда, че бъдещите поколения няма да ни съдят твърде строго. Изложбата показва колко е лесно от гледна точка на съвременното ни познание да се присмеем на цивилизацията, която ни е предшествала.

"Фалшификатите съществуват, откакто го има човека. Важно е да не се присмиваме на предходните глави от историята, защото и до ден днешен хората се заблуждават.", казва Боянова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна