Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 6 октомври в двора на УАСГ

80 г. история на архитектурното ни образование и неговото бъдеще

"Линията на времето" се простира на 30 метра
Снимка: underschool.eu

Чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ до 6 октомври може да бъдат разгледани историята и проблематиката на архитектурното образование у нас.

Събитието е озаглавено "Education works" и е инициативата на фондация „Underschool“, която работи за подобряването на архитектурното образование чрез изследвания, намеси и взаимодействие с периферни формати, институции, организации и личности.

"Събитието е по повод 80-годишнината на УАСГ, която беше през 2023 г. За да видим докъде сме стигнали, трябваше да се проследи цялата история на университета (ИСИ, ВИАС, УАСГ). Форумът набляга повече на настоящето и бъдещето - разказаха пред БНР-Радио София Дана Пейчинова и Диана Манолова от платформата „Underschool“. - Архитектурното ни образовани има строги традиции, от които не може да се откъсне, но не може да се каже дали това е добре или не."

Изложбата може да бъде разгледана до 6 октомври. Тя изследва как се е формирало архитектурното образование в България, предоставя информация, отворена за множество интерпретации, и подпомага диалога между посетителите по 5 теми: преподаватели, студенти, пространства, събития и промени.

Те са разгледани в две изложбени части - „Линията на времето“ (30 метра) в двора на УАСГ и „Архивът“ в сградата на университета.

За източници са ползвани годишници на университета, държавния архив, печатни издания и други. Взети са интервюта от бивши и настоящи преподаватели.

Темата на днешния ден е "Институции", довечера ще се проведе дискусия. 
На 1 октомври предстои ден за студентите.

Чуйте разговора на Данаил Конов. 

Диана Манолова и Дана Пейчинова Снимка: Катя Василева
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени