Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха част от българите от Ливан

| обновено на 30.09.24 в 19:32
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа.
Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те пристигнаха в София около 19:00 часа. 
Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан:

"Залагаме на най-безопасния вариант, защото по-ценно от човешкия живот няма", подчерта премиерът Димитър Главчев, който и тази сутрин събра на среща в Министерския съвет представители на външното ни министерство и службите за сигурност заради ситуацията в Бейрут.

След нея стана ясно, че правителственият самолет е готов да излети за ливанската столица веднага след като получи разрешение. Очаква се да има и втори полет до Бейрут, съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов:

"Един такъв полет или два се нуждаят от координация и на международно ниво, и по отношение на НАТО. Освен това са с американските съюзници и други съюзници в региона.
 Засега това ще се извърши с правителствения ни самолет, засега не сме получили задачи с военен самолет да се лети. Най-важното е да се организира безопасна евакуация", каза Запрянов.
Правителственият "Еърбъс" кацна в Бейрут преди 15:00 часа, за да евакуира първата група българи: "И първата група заминават за София - това са майки с деца, възрастни хора, не знам дали са 2 или 3 групи, каза пред БНР Анита Беро. 

Тя и двете ѝ деца остават и тази нощ в Бейрут в очакване да бъдат евакуирани от ливанската столица с правителствения самолет утре.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна