Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири дни фестивал

Артисти демонстрират цирковата революция в "Топлоцентрала"

Програмата от 10 октомври включва представления от Франция и Испания, дебати и работилници за малки и големи

Снимка: cirkolution.com

30 събития за 4 дни обещава фестивалът за съвременен и социален цирк, наречен „Цирколюция!“, който ще се проведе от 10 до 13 октомври в „Топлоцентрала“.

Ще има две различни представления в Зала 1 на Центъра за изкуства - „Frequência“ (10 и 11 октомври) и “Оркестърът на жонгльорите” (12 и 13 октомври).

Освен това в програмата са предвидени циркови работилници за деца и за възрастни, дебати по различни теми: циркът като част от градската среда – с участието на архитекти, служители от Столичната община, урбанисти и артисти; социалният цирк.

Гео Калев  Снимка: Христина Иванова

Асоциацията в революция не е случайна.

"Защо революция в цирка? защото се потрудихме доста през последните 15 години и циркът придобива все по-голяма популярност и функции – коментира пред БНР-Радио София Гео Калев, създател на „Мини арт фест“ и организатор на поредното събитие, посветено на това изкуство. – Циркът е огромно пространство, което включва всичко. Една метафора на живота. Очаквам съвременният цирк да се развива в България с европейско темпо."

Калев посочи, че представлението "Frequência" и на френска компания и е нещо, което рядко може да се види. Представя виртуозна акробатика, преминаване през различни състояния, използване на специални ефекти – атрактивно, но и дълбоко изкуство.

"Оркестърът на жонгльорите" е представление на испанска компания от Галисия, в което шестима артисти, създават шеги с жонгльорство. Техен партньор ще бъдат 25-те музиканти от Софийския духов оркестър.

Във фестивала ще могат да се видят още около 20 представления на различни трупи и артисти, танцьори, въздушна акробатика, както и изложба на 40 плаката от български циркови спектакъла от колекцията на Драгомир Драганов.

С изключение на големите представления, всички други събития на фестивала (работилници, дебати) са с вход свободен.

Чуйте подробности в разговора на Лили Големинова. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени