Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 октомври в РЦСИ "Топлоцентрала"

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

Маестро Константин Добройков
Снимка: Архив

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков. С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.
     

"Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала", което е амбициозно като проект, защото е нестандартна акустика, нестандартна атмосфера, но с това показваме стремеж към малко промяна, към нещо ново, това личи и в репертоара, който ще изпълним - съобщи маестрото. - Издаваме тайната, че програмата в репертоара е подредена изключително интересно, предизвикателно и много съвременно. Най-назад във времето е унгарският композитор Бела Барток, който все пак 100 години е на музикалната сцена и вече се счита за стара музика, въпреки че все още носи усещането за модернизъм."

Програмата започва с едно от най-значимите, известни произведения на Пярт - "Братя", което той е писал в много варианти в продължение на десетилетия.,

"С това произведение отворихме и миналия сезон, но сега тръгваме в друга посока. Пярт като символ на човек, който страни от всичко масово – като масов вкус, традиция, човек, който е абсолютно саможив като композитор и в стилово и във философско отношение, но продължава да бъде най-изпълняваният съвременен композитор, едно безспорно име, с чиято музика е добре публиката да се срещне.

След това продължаваме с произведение на Пламен Джуров – Кончерто гросо № 2  с подзаглавие "Метаморфози". Той го завърши в тази, чисто акустична форма през април тази година, вече е изпълнявано от „Софийски солисти“ през април и на камерния фестивал в Габрово. Сега следва още една възможност да прозвучи на софийска сцена“, посочи диригентът и допълни, че подзаглавието "Метаморфози“ освен за цялостното произведение, особено се отнася за първата част, където композиторът Пламен Джуров, прави една битка между имената на Шостакович и Бах. 

Барток – "Дивертименто за струни" е финалното произведение в програмата, като едно от репертоарните изпълнения на "Софийски солисти“

"Все по-често започваме да го изпълняваме в последните два-три месеца, което много ме радва. То е рядко изпълнявано в България и е също нещо интересно, което ще може да се чуе", допълни маестро Добройков.

Откриването на сезона е на 7 октомври в "Топлоцентрала". 

В разговора на Лили Големинова чуйте още какво предстои за "Софийски солисти" и след това.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени