Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарения на местните хора в дупнишкото с. Самораново закупиха пожарогасители за доброволците

Снимка: Кирил Фалин

10 ранцеви пожарогасители закупиха в дупнишкото село Самораново, като средствата - близо 4 000 лева, са от дарения на местните хора.

До тази акция се стигна, след като повече от 20 дни  на 2 300 м. надморска височина под Черни връх в Рила гасиха пожар в изключително трудна местност, а доброволците не бяха оборудвани, поясни кметът Райко Цветков.

Докато екипи на Пожарната и горските работници гасиха пожара под Черни връх в Рила, местните хора сами предложили да закупят пожарогасители, с които доброволци от селото да се включват по-ефективно.

И за месец събрали немалка сума, разказа кметът Райно Цветков:

"И закупихме 10-те ранцеви пожарогасители. когато беше пожарът, ние установихме, че сме всъщност доста неподготвени за такова пожарогасене -  на труднодостъпни места. И това в момента ще бъде най-необходимо -  ранцевите пожарогасители.

Има някакви останали пари, ще купим с тях и радиостанции, поне 2 радиостанции, за да може да се поддържаме връзка там, където другите устройства -  телефоните, губят обхват ще разчитаме на радиостанции...Участваме в гасене на 10-тина пожара през годината", добави Цветков.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени