Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гражданите на Израел приемат случващото се в региона?

| Коментар
Ирански дрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Опасността все още съществува, след като на първи октомври Иран изстреля 180 ракети срещу Израел. Винаги сме в готовност и винаги може да очакваме нова атака". 

Това обясни Весела Райчинова, кореспондент на БНР в Израел.

"Предстоят критични дни и решения по отношение на правителството на Израел. Подготвят се няколко програми, които трябва да бъдат съгласувани и със съюзниците, които донякъде диктуват правилата. 

Голяма част от гражданите смятат, че след всичко, което се случи след 7 октомври 2023 г., трябва да бъдат взети мерки, които да осигурят спокойствие на региона". 

Това е много тежка ситуация в психологически план, обясни Райчинова. 

"Никой не желае да живее дълго време в бомбоубежище и да бъде притеснен. В икономически, политически, социален план ситуацията е много сложна. От друга страна има конфликт с терористични организации. Гражданите са малко объркани. Всеки иска да получи по-точен отговор от самите политици. Една част са на страната на самите политици - смятат, че това е легитимация за защита на Израел". 

Изглежда, че Нетаняху прави опит да запази властта си с тези военни действия, посочи още тя.

"Това е един от неговите ходове. Но не бих се ангажирала с мнението, че това е единствено и само, за да запази властта си. Голяма част от гражданите вече са против управлението на Нетаняху, но това не е свързано точно с военните действия. 

Голяма част от гражданите смятат, че това е адекватен отговор от страна на Израел. Те не виждат по какъв начин би могло да се преговаря с терористични организации". 

Райчинова анализира новината, че Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата и забрани достъпа му до страната.

"В Израел се коментира, че ООН не осъжда актовете на терористичните организации. Чувството сред гражданите е, че организацията не може да оцени правилно обстановката в Израел след 7 октомври. Те не се чувстват защитени от ООН". 

САЩ много бързо изменят своите действия и разговорите, които водят с Израел, посочи още кореспондентът на БНР в Тел Авив.

"От една страна защитават Израел, говорят за легитимация на страната, но в същото време казват, че е за предпочитане да не се предприема съответната крачка, те. да няма ескалация на проблема".

Не бива да се свиква с такава ситуация. Политиците трябва да намерят решението, призова тя.

Целият коментар на Весела Райчинова може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени