Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ракът не се случва и не метастазира за една нощ. Диагнозата трябва да бъде поставена възможно най-рано"

Все още откриват млади жени от големи градове в напреднал стадий на рак на гърдата

Доц. Пламен Гецов: Причината не е достъп до медицински услуги, ниво на доходите или липса на информация

| Интервю
Снимка: БТА

В месеца за профилактика на рака на гърдата Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" провежда безплатни прегледи всеки работен ден от 14.30 до 17.30 часа, след предварително записване на телефони 02 943 24 90 и 02 943 24 81. Прегледите ще продължат през целия октомври.

"Все още откриваме твърде млади жени от големи градове в напреднал стадий на заболяването, което е и причината да провеждаме тази втора кампания. Българката остава с идеята, че на нея това не може да ѝ се случи."

Това заяви пред БНР доц. Пламен Гецов, началник на Клиниката по образна диагностика в ИСУЛ.

Причината не е достъп до медицински услуги или ниво на доходите, подчерта специалистът. По думите му, докато преди време в напреднал стадий са били диагностицирани по-възрастни жени от по-малки населени места, то сега става дума за сравнително млади жени в големи населени места, с достъп до всякакви информационни канали.

Има сравнително добро финансиране на този тип дейности, просто самите пациенти трябва да бъдат малко по-активни, обясни той.

"Основният проблем е стартът. Просто българските пациентки трябва да се озоват в кабинетите на мамолозите и диагнозата да бъде поставена възможно най-рано. Оттам нататък нещата са разписани като международни стандарти."

"Ракът не се случва за една нощ и не метастазира за една нощ", коментира доц. Пламен Гецов в предаването "Преди всички".

"Когато има съмнителни участъци, неща, които са предканцерозни, които могат да претърпят еволюция към рак, обичайно това се засича още при първите прегледи, обемът на изследването се разширява. При високорискови пациентки скрининговите интервали се скъсяват. Това, което е важно, е пациентите да правят регулярно своите изследвания. Скринингът не е скрининг, когато го правите веднъж на 3 години. Обичайно времевият интервал е веднъж годишно. След 40-годишна възраст една жена трябва регулярно да посещава мамолог."

Ако има фамилна обремененост, това трябва да се случи по-рано, а също и при напипване на образувания в гърдите или при поставени импланти, допълни специалистът.

Националният скрининг остава добро пожелание, обобщи доц. Гецов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени