Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп действал в лично качество, когато се е опитвал да подмени резултатите от изборите през 2020 г.

Доналд Тръмп
Снимка: АП/БТА

Специалният прокурор Джак Смит, който разследва делото срещу Доналд Тръмп за опити за незаконна подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., твърди в публикуван нов документ, че републиканецът е действал в качеството си на частен кандидат, а не като президент на САЩ и следователно не може да се възползва от президентския имунитет.

В документа прокурорът разкрива нови детайли по делото във връзка с намесата на Тръмп в изборите. Посочва сe,че той е знаел, че твърденията му са неверни, но е разпространявал собствените си лъжи, за да остане на власт.

Докато е траело нападението в Капитолия на 6 януари 2021 г., според съдебен експерт на ФБР Тръмп е следял Туитър и в тази връзка се очакват показания от ФБР. Специалният прокурор настоява и за свидетелски показания от бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Друго доказателство, което екипът на Смит планира да представи, е и свидетелство на неназован асистент на президента, който е чул забележка, направена от Тръмп към член на семейството му на борда на президентския хеликоптер след изборите през 2020 г.

"Няма значение дали си спечелил, или загубил изборите“, казва Тръмп. "Трябва да се бориш".

Според екипа на прокурора Тръмп е заявил на съветниците си, че "просто ще обяви победа, преди всички бюлетини да бъдат преброени и да бъде определен победител".

Джак Смит твърди, че Тръмп "трябва да бъде изправен пред съда за личните си престъпления, както всеки друг гражданин".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени