Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу схемите за източване на бюджета: Културният министър с реформи в 10 стъпки

Служебният министър Найден Тодоров
Снимка: БТА

Служебният министър на културата Найден Тодоров оповести програма за реформи в 10 стъпки, за да се спрат схемите за източване на бюджета. Той предлага единна система, която да следи продажбите на билети и разходването на държавни пари в културните институти.

Министърът избра Facebook, за да опише детайлно какво предлага да се промени в културния сектор, макар да загатна, че настоява за промени в интервюто си пред БНР в сряда. Предложенията му идват на фона на скандалите в сценичните изкуства – двама театрални директори - в Разград и Смолян, са с обвинения за финансови злоупотреби.

"Случващото се в последните дни, за кой ли път показва, че е назряло време за корекция както на методиката на финансиране на Държавните културни институти, така и на механизмите за контрол от страна на Министерството на културата", пише във Facebook Тодоров и предлага единна система за продажба на билети, единна система за счетоводство и управление на човешките ресурси и единна деловодна система за регистриране на договори.

И още - бюджет, който да не се променя в рамките на годината със заложени месечни лимити, фиксиране на минимален и максимален брой щатни бройки според новосъздаден класификатор, система за изчисление на труда и заплащането, съобразена с особеностите на професиите в културния сектор и обективна атестация на артистите и техните ръководители.

Найден Тодоров смята, че трябват законови промени, които ще се обсъдят със синдикати и работодатели и ще бъдат предложени депутатите от ресорната комисия в следващия парламент.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени