Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 250 000 хиляди в Източна Украйна са застрашени от зима без редовно водоподаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Повече от четвърт милион жители на Източна Украйна са застрашени от зима без редовно водоподаване, предупреждават местите власти. Фронтовият град Покровск е загубил 3/4 от населението си през последните седмици, откакто руските войски достигнаха подстъпите му.

30 пристъпа са отразили бранителите на Покровск през последното денонощие, съобщиха сутринта от украинското командване. Руснаците са само на 7 километра от града и продължават да напират на изток към Мирноград и на юг.

В самия Покровск в резултат на ежедневните въздушни удари без ток са близо половината сгради, разрушени са около 80% от съоръженията, осигуряващи водоподаване и газово отопление

"Подготвят ни за зимата", каза иронично началникът на военната администрация, цитиран от Ройтерс.

От 48 000 в средата на август населението вече наброява малко повече от 13 000. Сходна е ситуацията и в близките села.

260 000 души в северната част на Донецка област могат да останат без редовно водоподаване за неопределен период, след като две съоръжения бяха поразени в края на септември, предупреди областният управител Вадим Филашкин.

Руснаците продължават опитите да разрушат и критичната инфраструктура далеч от фронта. При снощната атака с дронове бяха поразени сгради в Киев и Киревоградска област.

Продължава обстрелът по Херсон и селищата по десния бряг на Днепър. Десетки жилище са били повредени през последното денонощие от руската артилерия, разположена на отсрещния бряг.

Украинските дронове възпламениха тази нощ голям склад за гориво в руската Воронежка област. Пламна по неизяснени причини и склад в Пермския край в Урал, на 1500 километра  от зоната на бойните действия. Взрив, заложен под колата му, уби началника на охраната в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, обвиняван от Украйна в сътрудничество с окупатора.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени