Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на Никозия

"Марш на розовите фигури", 2023 г.
Снимка: Europa Donna Cyprus

За 20-и път "Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на кипърската столица Никозия. Най-голямото събитие за подкрепа на пациенти в Кипър, в което се включват стотици жители на острова, се провежда под егидата и с участието на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду.

Шествието тази година е посветено на жените с метастатичен рак на гърдата и призовава за тяхната обществена подкрепа.

Основното послание е "пациентите с метастази, които са изправени пред много социални, финансови и психологически трудности, да почувстват, че не са сами и че могат да живеят пълноценно“, казаха от асоциацията за подпомагане на болните от рак на гърдата "Европа Дона Кипър" (Europa Donna Cyprus), която е организатор на събитието днес.

Участниците в шествието ще носят 782 розови фигури - колкото са новите случаи на рак на гърдата, регистрирани в Кипър през миналата година.

На марша преди една година фигурите бяха 708.

Още 472 фигури в различни цветове ще отбележат броя на жените с други онкологични диагнози, както и на починалите през миналата година.

С марша днес "Европа Дона Кипър" призовава за "максималната възможна осведоменост на обществото за заболяването". Тя настоява пред здравните власти повече инвестиции да се насочат за изследвания на
рака.

Снимки: Europa Donna Cyprus

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна