Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

4
Снимка: БТА

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.

През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до последния си дъх за народ и държавност, за да съпреживеят болката от гледката на ослепените самуилови войни, но и гордостта че са наследници на онази България, пред която всички са имали респект.

Честванията за 1010 години на Самуилова България по патронажа на президента Румен Радев започнаха с много вълнуващ литературни-музикален спектакъл. След това беше отслужена панахида от Негово светейшество българския патриарх Даниил, като в църковния ритуал участва и Струмишкия митрополит Наум от Република Северна Македония.

Президентът прие почетния строй преди да бъде обявена тържествената заря-проверка, а след това пред събралото се множество подчерта героизма и трагизма в живота на цар Самуил, който е един от най-великите държавници:

"Хилядолетие по-късно цар Самуил се извисява в българската памет със своята трагична орис, но и с волята да отстоява свободата и достойнството на България. Заветите на цар Самуил и днес морално ни задължават да поставяме винаги на първо място Родината и да я отстояваме докрай. Затова и заветите на цар Самуил ще продължат да събират българи от близо и далеч пред този каменен щит на Самуилова България, за да ни напомнят, че ние сме длъжни да пазим спомена и завета на нашите предци, за да просъществува България", посочи в своето слово Румен Радев.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени