Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на кабинета на британския премиер напусна поста си, получавала по-висока заплата от него

Сю Грей
Снимка: Ройтерс

Началникът на кабинета на британския премиер Киър Стармър напусна поста си. Сю Грей бе въвлечена в спорове за заплащането си, след като политическият редактор на Би Би Си разкри, че получава по-голяма заплата от премиера.

Сю Грей, която стана известна като водеща общественото разследване на "Партигейт" по време на пандемията от Covid-19 и нейният доклад изигра своята роля за свалянето от власт на Борис Джонсън, посочи в мотивите си за оттеглянето, че "интензивните коментари около позицията ѝ рискуват да се превърнат в отклоняване на вниманието от жизненоважната работа на правителството за промяна". Тя изтъкна, че за нея е било чест да играе роля в създаването на лейбъристко правителство като началник на кабинета на Стармър, както в опозиция, така и на "Даунинг стрийт" 10.

Сю Грей обаче остава в екипа на Стармър като поема нова роля като пратеник на премиера за нациите и регионите. Тя, много други министри и самият премиер бяха въвлечена в спорове за дарения, получени от лорд Али, на който, според съобщенията, тя лично е разрешила издаване на временен пропуск за "Даунинг стрийт" 10.

Към това се прибави и разкритието, че нейната заплата е по-висока от тази на Киър Стармър. Мястото на Сю Грей ще бъде заето от Морган Максуини, който преди това беше главен съветник на министър-председателя и ръководеше предизборната кампания на лейбъристите.

По данни на Би Би Си тя е поискала и получила годишна заплата от 170 000 паунда – с 3000 повече от тази на премиера и повече от на който и да е министър в този и предишния консервативен кабинет.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени