Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на антисемитските инциденти в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По повод годишнината от началото на войната Израел – "Хамас", последвала кървава палестинска атака, във връзка с ескалиращия конфликт в Близкия изток и предстоящите еврейски празници, в САЩ има засилено полицейско присъствие.

Лигата за борба с клеветата пред Си Ен Ен предоставя данни за тройно нараснали заплахи за евреите в САЩ в последната 1 година. 

От 7 октомври досега повече от 10 000 са били антисемитските инциденти в САЩ, най-голям брой от 45 години насам. През 2023 г. те са били малко над 3300.

След началото на войната между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" антиeврейските, антимюсюлманските и антиарабските прояви на омраза и насилие значително са се увеличили. От Съветa за американо-ислямски отношения казват, че още през април е имало повече от 8000 (8061) доклада за антимюсюлмански пристрастия за 2023 г., а това е най-високият брой действия на омраза от 28 години до днес. Повече от 150 случая са били свързани с физическо  насилие, най-малко1840 са били проявите на вандализъм и повече от 8000 устните или писмени нападки.

Лигата за борба с клеветата отбеляза и най-малко 1200 антисемитски инцидента, възникнали в американските университети и колежи през изминалата година.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна