Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Милтън" стана най-мощната буря, бушуваща на Земята от началото на 2024 г.

Снимка: Pixabay

Ураганът "Милтън", който наближава крайбрежието на САЩ, се засили до разрушителната пета категория и в момента е най-мощната буря, бушуваща на Земята, от началото на годината.

За малко повече от денонощие скоростта на ветровете, генерирани от урагана Милтън, нарасна до близо 290 километра в час, което го постави в разрушителната пета категория по сила. CNN съобщава, че това е най-силният ураган, бушувал на планетата от началото на годината.

Причината за бързото набиране на мощ на "Милтън" са водите на Мексиканския залив, които в момента са рекордно горещи. Синоптиците от Националния център по ураганите на САЩ изразиха мнение, че ветровете в центъра на урагана могат да отслабнат преди той да достигне сушата, но неговата площ вероятно ще се увеличи, поставяйки под заплаха голяма част от полуостров Флорида.

Очаква се днес бурята да донесе обилни валежи, но най-опасно ще бъде в сряда, когато опустошителните ветрове ще достигнат крайбрежието на щата. Местните власти разпоредиха задължителна евакуация на редица общини, включително за части от окръзите Лий, Хилсбъро и Сарасота.

Международното летище в Тампа ще преустанови полетите по-късно днес, прекратени са и учебните занятия в училищата и университетите в застрашените райони.

Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение във Флорида и упълномощи Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да координира помощта за справяне с последиците от "Милтън".

Новото бедствие поставя под заплаха жителите на Флорида само 10 дни, след като ураганът "Хелийн", който имаше сила от 4-та категория, отне живота на над 230 души и нанесе сериозни щети в югоизточната част на САЩ.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна