Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 558

Светлите и тъмните демони на рока

Николо Коцев (прав) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 558 "Трамвай по желание" представя на своята публика световноизвестния български рок музикант Николо Коцев.

Повод за гостуването на Николо е предстоящата премиера на филма The making of Nostradamus. Лентата е заснета в процеса на създаването на рок-операта Nostradamus, чийто автор е самият той. Световната премиера на операта се случва в Русенската опера, под диригентството на сегашния министър на културата Найден Тодоров и с участието на суперзвезди като Глен Хюз и Джо Лин Търнър. Оттам започва и шествието ѝ по световните сцени. Тази година италианска музикална компания прави поредното издание на впечатляващото рок произведение.

Николо Коцев е роден в семейство на професионални музиканти. Той е композитор, аранжор и музикален продуцент, получил заслужено признание за таланта си в световен мащаб. Израства в България с любов към музиката и силна страст към китарата. Завършва Средното музикално училище в Стара Загора със специалност цигулка. Получава своята бакалавърска степен от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

В средата на 80-те заминава за чужбина и живее 25 години във Финландия, където създава и голяма част от забележителните си проекти като “Брейзън Абът” (Brazen Abbot), рок операта “Нострадамус”, традиционните опери “Джоел” и “Херцогинята Сесилия”.

В продължение на години работи съвместно с Робин Гиб (Bee Gees) в качеството си на музикален директор и китарист на концертната му дейност. Магистър е по музикална педагогика в Софийски университет “Св. Климент Охридски” със специалности цигулка и теоретични дисциплини. Доктор е по музикознание и музикални изкуства към Национална музикална академия “Панчо Владигеров”. Член на Съюза на българските композитори.

През 2010 г. се завръща в България и основава рок групата “Кикимора”. Днес той продължава да създава значими музикални проекти както в рок, така и в симфоничния жанр. Едно от забележителните му произведения е симфонично-хоровата творба “Асеневци”, създадена специално за спектакъла “Звук и светлина” във Велико Търново.


Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна