Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Снимка: Стоян Радев

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма.

Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с най-високо качество, каза Веселин Иванов, ръководител на монтажа.

Старите камбани бяха по 7 килограма, 15 кг, най-голямата беше 91 килограма, а сега най-голямата е 140 килограма.

Предстоятелят на храма отец Йоан коментира, че до сега в сливенските църкви рядко се е случвало да се прави пълна подмяна на камбаните.

"Може би някъде частично, може би някъде добавена една две, но не е нещо често. Старите камбани ще бъдат дарение по усмотрение на сливенския митрополит Арсений".

Веселин Иванов е един от малкото майстори, които се занимават с монтаж на камбани в България. Той извършва тази дейност вече 25 години:

"Аз съм човекът, който е сложил най-много камбани в България. Не само в България – Северна Македония, Америка, в Гърция съм монтирал камбани".

Камбаните се настройват и свързват в електрическата мрежа, а в края на деня се очаква да зазвънят за първи път. Според специалистите при ясно време звукът им ще се чува в целия град.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна