Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Добрата работна среда е ключова за психичното здраве

Снимка: СЗО

Безопасната и здравословна работна среда може да бъде защитен фактор за психиката, подчертава Световната здравна организация във връзка с Деня на психичното здраве, който отбелязваме на 10-и октомври. Тази година темата е посветена на менталното здраве на работното място

Нездравословните ситуации, които представляват значителен риск за психичното здраве, включват дискриминация, тормоз, лоши условия на труд, неравенство, прекомерно количество работа, както и несигурност за работното място. 60 на сто от населението по света работи и затова са необходими спешни действия тези рискове да бъдат избегнати, отбелязват от СЗО.


По данни от 2019 година 15 процента от хората в трудоспособна възраст имат психично разстройство. А в световен мащаб 12 милиарда работни дни биват загубени всяка година заради депресия и тревожност, което води до 1 трилион долара загубена производителност годишно.

От ключово значение е правителствата, работодателите, както и организациите, които представляват интересите на служителите, да работят заедно, за да подобрят психичното здраве на работа, подчертава още СЗО.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна