Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ректорите разисква работещи ли са предложенията за промени в Закона за висшето образование

Снимка: Здравка Маслянкова

Съветът на ректорите в България ще обсъжда дали са работещи предложенията за промени в Закона за висшето образование, както и промените в методиката за финансиране. Домакин на срещата е Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

Една от основните промени в закона за висшето образование е увеличението на заплатите на преподавателите като с държавния бюджет трябва да бъдат осигурени средства към университетите, така че средната заплата за академичния състав в държавните вузове да е не по-малка от 180% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, а най-ниската да не пада под 125%. 

Промените в закона са една от темите на днешното заседание на Съвета на ректорите. Във Велико Търново ще се дискутират и резултатите от предложената от държавата методика за промяна на финансирането по професионални направления за издръжката на университетите за обучение, както и цялостната политика за финансиране на висшето образование.

Тема на дискусиите ще бъде и националната програма за насърчаване на достъпа на чуждестранни студенти от трети страни до българските университети. Ректорите ще обсъдят и проблеми, свързани с инициативата за приемане на закон за чуждестранните агенти.

Решенията си Съветът на ректорите ще оповести пред журналисти в петък.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна