Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кино-литературният фестивал "Синелибри"

Снимка: CineLibri

Десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" започва тази вечер в зала 1 на НДК с най-новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Прожекции до 3 ноември ще има в още 6 български града, а мотото на форума тази година е "Поезия без край".

В дните на фестивала зрители и читатели ще се срещнат на живо с утвърдени творци и изгряващи артисти, ще станат свидетели на десетки кино-литературни премиери, галавечери на 11 страни и надпревара в три конкурса - за пълнометражен игрален филм, за документална лента и за изтъкната литературна фигура и късометражен филм.

Десетото издание обхваща 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери, разказа изпълнителния директор на "Синелибри" Александра Александрова:

"В рамките на фестивала ще отбележим редица годишнини от рождението на много големи поети, писатели, хора, които майсторски боравят с думите. Ще поговорим и за поезията като литература, като визуален образ. Като говорим за поезия, откриващият филм е най-удачен. Говорим за "Партенопа" на Паоло Сорентино, който ни пренася в така люимия на Сорентино Неапол".

Новият филм на Паоло Сорентино "Партенопа" се нареди сред номинациите за "Златна палма" в Кан тази година, а историята в лентата е вдъхновена от мита за Партенопа - една от сирените в гръцката митология.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна