Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се става шампион по информатика?

Даниел Койнов: Наградата "Джон Атанасов" е най-голямото признание, което един информатик може да получи в България

Шуменецът Даниел Койнов и неговите преподаватели по информатика Бисерка Йовчева и Димитър Добрев спечелиха Наградата "Джон Атанасов" в направление "Учениците и техните преподаватели". 

Припомняме, че на Балканската олимпиада по информатика през септември дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Шумен спечели златен медал в индивидуалното класиране и заедно с българския тим грабнаха златото в отборната надпревара.

"Това е изключително голямо постижение за мен и отбора ни, много съм щастлив от този факт. Колкото до наградата "Джон Атанасов", може би това е най-голямата награда, която един информатик може да спечели в България. Тази награда е признание за нашия труд и показва, че е нещо, което се оценява на най-високо ниво, дори и от президента", сподели в ефира на "Следобед за любопитните" Даниел Койнов. 

През настоящата 2024 година Даниел е носител на много отличия: сребърен медал на IOI, златен медал от RMI, златен медал от IZHO, златен медал от IATI, първо място на НОИ, първо място на Пролетния турнир по информатика и първо място в Националния отбор по информатика. 

Заедно с Даниел Койнов, Бисерка Йовчева и Димитър Димитров сертификат за номинация за наградата "Джон Атанасов" получи и многократната медалистка по информатика шуменката Симона Христова. "Тя е от по-младите ученици в отбора и тази година ще се бори за място в отбора", сподели Даниел. Младият талант ще кандидатства в няколко университета в чужбина и се надява да продължи своето образование.

Целия разговор на Ани Костова с Даниел Койнов в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

 Снимки – Ани Костова, БНР, личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна