Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Снимка: МОН

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново.

Проблемите с финансирането на университетите и на висшето образование е една от основните теми, която разискват ректорите на българските вузове на заседанието си във Великотърновския университет. 

Пред ректорите министърът на образованието и науката Галин Цоков е посочил, че на три пъти тази година държавата е дала общо 234 милиона лева допълнителни средства за увеличение на заплатите в университетите и за най-ниската академична длъжност възнаграждението е нараснало с 1000 лева за една година. 

666 милиона лева са заложени в държавния бюджет за издръжката на обучението в университетите, съобщиха от просветното министерство. Осигурени са и 200 милиона лева за ремонти на студентските общежития. 

Утре от Съвета на ректорите ще оповестят решенията си по разискваните теми, включително и по инициативата за приемане на закон за чуждестранните агенти.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна