Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентката на Молдова Мая Санду - Кишинев, 10 октомври 2024
Снимка: БТА

Европейският съюз ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова през следващите три години, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Средствата ще бъдат инвестирани в инфраструктурни, енергийни и бизнес проекти. Целите са част от плана за икономически растеж на Молдова, каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция с молдовската президентка Мая Санду в Кишинев.

Фон дер Лайен подчерта, че инвестициите ще създадат работни места, икономически растеж, по-добри обществени услуги, подкрепа за молдовските компании на пазара, укрепване на инфраструктурата, въвеждане на реформи, развитие на бизнес средата и подготовка на енергийния сектор за зеления преход.

"Имате много амбициозен икономически план и Европейският съюз ще ви подкрепи. Вярваме, че можем да ви помогнем да удвоите размера на икономиката си за 10 години, което ще означава повече работни места и по-добро качество на живот. През следващите три години ще инвестираме 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова. Имаме няколко проекта в процес на подготовка, ще ремонтираме училища, ще строим болници, ще инвестираме във връзки с нашите съседи, ще предоставим подкрепа за изграждането на енергийна мрежа, която ще ви свърже с европейската мрежа“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Президентката Мая Санду благодари за помощта и отбеляза, че подкрепата ще допринесе за растежа на силна икономика, която предоставя добре платени работни места.

"Това е последователна и символична помощ, наречена "План за икономически растеж на Република Молдова“. Това е не само инвестиционна програма, но и символ на доверието на Европейския съюз в нашия потенциал за трансформация и развитие. Този план за растеж ще ни помогне да изградим силна икономика, която ще осигури добре платени работни места у нас, ще ни позволи да развиваме нашите населени места и нашата страна. Сигурна съм, че заедно с вас ще постигнем още повече, докато напредваме по пътя на Молдова към присъединяване към Европейския съюз. Нашата мисия е да направим необходимите трансформации, за да изградим Европейския съюз тук, у дома“, заяви Мая Санду.

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Кишинев. Това е първото посещение на председателката на ЕК след преизбирането ѝ през юли месец тази година за петгодишен мандат.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна