Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва процедурата по изграждане на софтуера за машините за гласуване

Снимка: Ива Антонова
Чуй новината! Чуй новината:

Министерството на електронното управление започва процедурата по довереното изграждане на софтуера за машините за гласуване. 

Процедурата е част от действията, които трябва да подсигурят доверието за гласуването с машини за вота. 

След приключване на процеса ще бъде ясен и т.нар. "хеш код". Това е кодът, който гарантира, че конфигурацията на машите е в съответствие с Изборния кодекс. 

В деня на вота кодът ще бъде отпечатан пред изборната секция, както и на всяка бюлетина, а избирателят ще може да ги сверява. Разминаванията биха били знак за нередности с машините за гласуване. 

Отговарящият за изборите в служебния кабинет министър на иновациите Росен Карадимов се надява процесите на удостоверяването да гарантира публичност. 

За наблюдатели на изграждането на софтуера са поканени представители на партиите- участнички в изборите. 

В предишни години тази процедура е предизвиквала умерен интерес от тях, но точно политическите сили преди година изразиха съмнения за манипулации на вота с машини. 

Тогава бившият зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов беше обвинен, че е снимал част от кода. Заради казуса ВАС определи за правилно решението на ЦИК на първия тур на местните избори през 2023 г.  да се гласува само с хартия, а на втория - и с машини.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени