Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони гледания: Трейлърът на "Гунди – Легенда за любовта" и ролята на бащата в историята

| обновено на 11.10.24 в 11:01

Официалният трейлър на филма "Гунди – Легенда за любовта" предизвика истинска сензация, превръщайки се в един от най-успешните в историята на българското кино. До момента той вече е натрупал милиони гледания, което свидетелства за огромния интерес към историята на една от най-големите фигури в българския футбол, Георги Аспарухов. Премиерата на филма е насрочена за 18 октомври, а историята му цели да увековечи не само футболната легенда, но и човека зад нея.

Филмът разказва за живота на Аспарухов, легендарен футболист на "Левски", но акцентът е поставен върху любовната му история и ценностите, които го правят толкова значима фигура за българското общество. Огромен снимачен екип работи по създаването на тази лента, като подготовката на сценария отнема цели пет години. За възпроизвеждането на епохата са използвани над 3000 костюма, специално създадени за филма, а декорите и локациите са внимателно подбирани и подготвяни месеци преди старта на снимките.

В предаването "Нашият ден" гостува актьорът Димитър Маринов, който изпълнява ролята на бащата на Гунди – Аспарух. Той споделя, че предложението да играе тази роля е било неочаквано за него:

"Когато ми предложиха ролята, по-скоро се изненадах. Помолиха ме да опитам друга роля, която аз отказах, защото не исках българската публика да ме види в тази светлина. Имам и политически причини да не играя някой от Държавна сигурност. Но, когато стана въпрос за Аспарух, това беше повече от вълнение. Не само заради това кой е той, а заради това, че никой не знае кой е."

"Това беше голямото предизвикателство – да се разбере какво трябва да направи един актьор с характер на човек, който е съществувал, но никой не го е познавал. Беше трудно да намеря информация, освен прекрасния сценарий, който имаме."

Маринов открива ключа към ролята в личността на Аспарухов и неговото семейство:

"Тогава се сетих само едно – Гунди Аспарухов е този, който е излязъл възпитан, изграден в семейството си. Той е и това, което е неговото семейство. Откъде е тръгнал Гунди, за да стане това, което е. Той е първо баща на сина си, преди синът да стане легенда, не баща на легенда."

Актьорът споделя и личен аспект, който му е помогнал в разбирането на героя си:

"Голяма помощ беше фактът, че аз съм баща на футболист. Работата ми с моя син, при положение, че аз съм човек на изкуството, а не на спорта, и бащата на Гунди е бил труженик в завода, любител-футболист. Родителят не изгражда легенди, децата стават легенди, защото родителят изгражда в тях морални ценности – стойности, грижа и т.н.", казва той.

Филмът изследва и личните взаимоотношения на героя с неговите близки, а Маринов описва емоционалната страна на персонажа:

"Аспарух непрекъснато плаче във филма, защото той е бил много чувствителен човек."

Актьорът споделя, че е предпочел да изчака премиерата на филма, за да го гледа заедно с публиката:

"Не пожелах да видя филма преди премиерата, за мен това е като да отидеш на театър преди представлението. Удоволствието идва от това как реагира публиката."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени