Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват 37 фирми, свързани с Обединеното кралство, за нарушаване на руските петролни санкции

Снимка: Ройтерс

Британското правителството разследва 37 фирми, свързани с Обединеното кралство, за потенциално нарушаване на руски петролни санкции, но досега не са наложени глоби, съобщи Би Би Си. 

Финансови санкции срещу Русия бяха въведени от Обединеното кралство и други западни страни след нахлуването на руските войски в Украйна през 2022 година. Санкциите целят „спиране на източниците на финансиране за руската военна машина и слагане на край на незаконната инвазия“. 

Критиците обаче твърдят, че те са неефективни, след като последните данни показаха, че руската икономика расте. Какви точно са разследваните фирми не е известно, но Би Би Си разполатга с информация, че някои от тях са за морско застраховане. 

От Министерството на финансите заявиха, че ще предприемат действия, когато е необходимо, но посочиха “сложността на случаите” като причина разследването да се протака значително.

Данните, получени от Би Би Си с помощта на закона за свобода на информацията, показват, че Министерството на финансите е започнало разследвания на 52 компании с връзки с Обединеното кралство, заподозрени в нарушаване на тавана на цените от декември 2022 година.

Към август тази година 37 от тези разследвания са били активни и 15 са приключили, но не са били наложени глоби.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени