Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" зовe израелците да се отдалечат от "военните бази в Северен Израел

Билборд със снимка на покойния лидер на "Хизбула" Хасан Насрала до табела с надпис "Добре дошли" в град Джие, на около 23 км от Бейрут, Ливан, 6 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел. Снощи два дрона, изпратени от ливанска територия, навлязоха над Израел. Редица държави осъдиха израелските атаки срещу мироопазващи сили на ООН в Южен Ливан. 

В послание, публикувано на арабски език и иврит, ливанското шиитско движение твърди, че израелската армия е настанила войници и офицери в къщи в няколко района в Северен Израел. Според "Хизбула" израелските сили също така имат "военни бази" в градове като Хайфа, Тиберия и Акре.

Израелската армия заяви, че няма пострадали хора, след като снощи два дрона, изпратени от ливанска територия, навлязоха над Израел. Съобщава се за нанесени щети на сграда в град Херцлия, в централната част на страната. Дроновете са били проследени от самото им навлизане над израелска територия. Един от тях е бил свален.

Вчера Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан. При израелските удари са били убити двама ливански войници, а двама миротворци от ООН са били ранени. Стрелбата по "сините каски" беше осъдена от редица държави. 

Лидерите на Франция, Италия и Испания заявиха, че подобни атаки са "неоправдани" и трябва "незабавно да бъдат прекратени". Американският президент Джо Байдън каза, че „категорично“ иска от Израел да спре да обстрелва мироопазващите сили в Ливан. Израелската армия каза, че мироопазващите войници са били ранени по време на сраженията ѝ с "Хизбула" и изрази "дълбока загриженост". В изявлението се посочва, че миротворците са били предупредени часове по-рано да се укрият. Провежда се проверка на случая.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна