Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боинг планира да съкрати 17 000 работни места

Боинг 737 МАХ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолетостроителният гигант "Боинг" тази година стана обект на наблюдение след поредица от инциденти. Сега близо 33 000 служители продължават да стачкуват, а Компанията съобщава, че ще съкрати 10% от служителите си.

Главният изпълнителен директор на "Боинг", Кели Ортберг  съобщи, че следващите месеци ще бъдат съкратени около 17 000 работни места. Според него възстановяването на компанията изисква трудни решения и структурни промени, за да може да остане конкурентоспособна.

Съобщението идва след като миналия месец хиляди работници отхвърлиха предложения договор и гласуваха за стачни действия. Стачката продължаваща вече 4-та седмица е до задънена улица и забавя производството.

Според оценките тя струва на компанията, на служителите и доставчиците почти 1,4 милиарда долара, а от Боинг обвиняват лидерите на синдикатите в нечестна трудова практика, като упреците са, че не се договарят добросъвестно.

Самолетостроителният гигант е в дълбока криза след многото инциденти и след като вратата на Boeing 737 Max 9 излетя по време на полет на Alaska Airlines през януари, а Космически кораб  "Старлайнер", който се разработваше за НАСА, след поредица от технически проблеми, успя да изведе двама аеронавти до МКС, но не пое риска да ги върне обратно.

В средата на септември близо 33 000 работници също напуснаха работа.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени