Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три села протестираха заради забавеното строителство на жп надлез

4
Снимка: БТА

Жителите на селата Трилистник, Скутаре и Рогош излязоха на протест заради забавянето на строежа на новия пътен надлез в района на двете населени места. Протестираха пред строящото се съоръжение, за да изложат исканията си.

По първоначален план строителните дейности на обекта трябваше да завършат преди месеци, а към момента новият срок за пускане на надлеза в експлоатация е 30 ноември. Хората обаче смятат, че това време няма да бъде достатъчно за финализиране на обекта.

Исканията на протестиращите са както за ясни и конкретни срокове от страна на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за завършване на надлеза, така и за незабавна рехабилитация на алтернативния път между селата Трилистник и Скутаре и поддържането му в добро състояние до окончателното приключване на строителните дейности.

"Може би Скутаре е едно от най-потърпевшите села, поради факта, че там също има надлез, който се строи. Тези ремонтни дейности оказват влияние на това, че се чака много време на прелеза на Скутаре и се стига дори до саморазправа", коментира кметът на селото Катя Тодорова.

"Настояваме по-бързо да се построи надлеза, защото стана непосилно най-вече за децата, които пътуват и за възрастните. Аптеката ни е в Рогош. Пътят е под всякаква критика. Те трябваше първо него да направят, за да се придвижват хората по-лесно. Нямаше да е проблем строежът да се забави месец-два, когато този път беше по-добър. На хората им се изчерпва всякакво търпение", коментираха жители.

На мястото на протеста присъстваше и Емил Марчев, заместник-ръководител на проекта към НКЖИ, която е възложител на проекта. Той обясни защо се е стигнало до голямото забавяне и неколкократното отлагане на крайния срок за завършване на строежа.

"Забавянето е вследствие на трудности, които изпълнителят е срещнал при организиране на мобилизацията на хора и на механизация. Имаме уверението, че изпълнителят може и ще навакса в най-кратки срокове това допуснато закъснение", каза Емил Марчев. 

От НКЖИ по-рано заявиха, че надлезът ще е готов до 30 ноември т.г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени