Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийските мотористи закриха мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите

4
Мотошествие в София в подкрепа на донорството и трансплантациите
Снимка: БГНЕС

Софийските мотористи закриха  мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите. В инициативата се включиха и представители на Фондацията "Искам бебе", която се занимава с репродуктивността и инвитро процедурите.

Мотористите тръгнаха организирано от "Бояна", преминаха по софийските булеварди. Шествието приключи с концерт на площад "Народното събрание".

Епископ Мелетий от Българската православна църква отслужи водосвет за здраве, a Митко Рашков, президент на мотоклуб "Джентълмен", призова:

"Днес всички да кажем "да" на животa. Затова се събрахме и затова обединихме нашите вибрации, нашата положителна честота, с която всеки един от нас да каже: Ние сме отговорни".


След водосвета директорът на ИА "Медицински надзор" Иванка Динева връчи благодарствени плакети на медици, близки на донори и пациенти, ангажирани с каузата на донорството. През седмицата Иванка Динева каза, че се обсъжда със Здравната каса и Лекарския съюз от догодина да има две амбулаторни дейности - за преди и след трансплантация. 40 отказа е имало от 2021 г. до момента за трансплантации.

Иванка Динева каза:

"Имаме медицински причини и превишаване на исхемичното време. Органът или е в състояние, в което е твърде влошен, или са ни предложени от държава, в която не може да се извърши трансплантацията, съобразно необходимото време. Недопустимо е да се подложи на риск здравето на реципиента и да се рискува живота и здравето на реципиента".

У нас официално 823 души чакат за трансплантация, 770 от тях чакат бъбрек.

България е на последно място в ЕС по трансплантирани на милион души.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени