Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3000 военни участваха в парада за Националния празник на Испания

Снимка: Ройтерс

3000 военни участваха в парада, с който е Испания отбеляза Националния си празник. Лошото време в Мадрид стана причина за отмяна на авиошоуто и участието на парашутисти в честването.

Крал Фелипе VI, кралица Летисия и принцеса Леонор бяха основни фигури на честването на националния празник на Испания. Медиите подчертаха и присъствието на Салвадор Иля - първо участие на каталунския регионален лидер в тържеството в испанската столица от 14 години. Социалистът Иля оглави местното правителство в Барселона след дълъг период на доминация на сепаратистките партии и противопоставяне на централната власт.

Въпреки лошото време, отбелязването на националния празник събра в центъра на Мадрид много зрители.

"Смятам, че трябва да се гордеем с историята си, със страната си и с традициите, които имаме", посочи един от присъстващите.

4100 представители на въоръжените сили участваха в парада, сред тях 470 жени. Във връзка със събитието в центъра на Мадрид имаше и 170 машини, както и 210 коня.

Проливният дъжд обаче, който започна часове преди проявата, лиши зрителите от участието на самолети, хеликоптери и парашутисти.

Испанският национален празник, 12-ти октомври, е датата, на която през 1492 г. експедицията, начело с Христофор Колумб, открива Америка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени