Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенската опера отразнува 75-ата си годишнина със специална изложба

| обновено на 13.10.24 в 06:39


По повод 75-годишнината от създаването на Русенската опера бе открита специална изложба на скици, проекти за декори и костюми от най-известните оперни и балетни постановки през годините. За първи път публиката има възможност да види как се създава спектакъла преди бляскавото представяне на сцената с артистите.

В централната зала на Художествената галерия в Русе вече са подредени скиците на именити художници, свързали изобразителното изкуство с музиката. Най-старите скици са от операта "Травиата", с която през 1949 г се открива официално оперния театър в Русе. Любопитно е, че на някои от рисунките са поставени дори мостри от платовете, от които да бъдат изработени костюмите.

Автор на идеята да бъдат показани пред публиката тези произведения е Веселина Антонова, която завежда архива на Русенската опера.

Веселина Антонова

Сред посетителите на откриването на изложбата бяха и съвременните звезди на операта, които не скриха вълнението си от срещата с историята на културния институт. Мецосопраното Андриана Николова беше сред тях.

И ако вълнението на солистите е разбираемо, то не по-малко развълнувани бяха и художниците като Върбан Христов.

Тази среща на две изкуства бе още по-вълнуваща за примабалерината Надя Руменин, която вече на 83 години за първи път видя скиците за спектакли, в които е участвала.

примабалерината Надя Руменин

Това е първото събитие от юбилейния за Операта сезон, с което музикантите, певците и танцьорите ще покажат на публиката труда си и ще благодарят за пълните зали и аплодисментите.

Репортаж на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна